Thursday, March 22, 2012

Mengeji Musibah

SalamRamai yang menghamburkan rasa marah dengan hinaan dan kejian terhadap kes adik Nurfatihah dan tidak kurang juga pada ibu adik Dirang. Tidak salah berasa kecewa atau marah, tapi saya menyarankan kita semua agar lebih beradab dan beringat-ingat kerana setiap kata-kata itu akan diuji.

Kita semua juga bakal punya anak dan akan bergelar ibubapa. Siapa tahu Allah akan menguji kita dengan sikap anak yang ingkar atau terlalu mengikut perasaan. Siapa tahu kita akan diuji dengan kelalaian diri sendiri sehingga menyebabkan kecelakaan kepada anak kita? Saya percaya, kelalaian itu perkara biasa. Malah siapa di antara kita boleh menjamin dirinya tidak pernah terlalai ketika menjaga anak. Boleh jadi Allah menguji kita dengan kelalaian kecil (anak terjatuh ketika sedang belajar berjalan) yang membawa kepada impak yang besar (kecacatan atau kematian)? Ketika ini mahukah kita dimaki dan dikeji masyarakat sedangkan secara keseluruhannya kita mengusahakan yang terbaik untuk anak-anak?

Berpada-pada dalam menghamburkan rasa marah, fikirkanlah tentang kita sebagai hamba yang selayaknya suatu hari nanti akan diuji juga dengan pelbagai musibah. Dan yang lebih penting lagi, perasaan mereka yang ditimpa musibah. Tepuk dada, tanya iman, apakah kejian kita akan membawa perubahan atau sekadar menambah luka dan dosa? Mari sama-sama kita menjadikan dunia ini sebagai medan perjuangan kita di akhirat nanti. Mari bersama-sama berusaha mendidik anak-anak kita sebagai khalifah yang bakal kita tinggalkan untuk terus menyebarkan syariat Islam. Wallhua'lam.

Semoga Allah menenmpatkan saya dan keluarga di dalam golongan yang memperjuangkan agamaNya. Yang sentiasa mencari keredhaanNya. Ameen
Semoga setiap amalan diterima, setiap langkah dibawah redhaNya. Ameen.

No comments:

Post a Comment

Feel free to leave words. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...